Mięso z dzika najzdrowszą propozycja z serca lasów polskich

Mięso z dzika, jak i innych zwierząt leśnych – sarny i jelenia, jest najbardziej ekologicznym,  a tym samym najzdrowszym mięsem, jaki mogą spotkać konsumenci na polskim rynku mięsa i wędlin. Takie miejsca, jak Leśniczówka (http://www.lesniczowka.net/) zostały stworzone po to, aby wykorzystać to co natura  daje w prezencie.

Dlaczego dziczyzna jest najlepsza?

Fakt, że dziczyzna jest najlepszym mięsem, nie budzi wątpliwości. Na pewno nie będzie go podważał nikt, kto wie jak smakuje chorizo czy kiełbasa krakowska z dzika. Mięso to pochodzi ze zwierząt, które wolno żyją w naturze i korzystają z tego, co w niej najlepsze. Nikt nie podaje im antybiotyków czy związków chemicznych, aby szybciej rosły, same wybierają to, co im najbardziej służy. Dzięki temu, że jest w pełni naturalne, nie wywołuje uczuleń, dlatego też może być spożywane przez alergików. Zwierzęta żywiąc się tym co w naturalny sposób przynależy do leśnego ekosystemu, czerpią z niego to co najlepsze, gdyż właśnie to podpowiada im ich instynkt.

Właściwości mięsa pochodzącego od zwierząt leśnych

Zajadając się takimi przysmakami jak pasztet z sarny czy chorizo z dzika można zachwycać się ich wybornym smakiem i aromatem, który de facto nie ma konkurencji. Specjaliści podkreślają jednak, że oprócz walorów smakowych dziczyzna ma także inne atuty, które sprawiają, że jest zdrową alternatywą dla drobiu czy wołowiny. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim to, że jest wolna od GMO, co w dzisiejszym świecie jest prawdziwą rzadkością. Ich mięso jest bogate w żelazo, które łatwo się wchłania do organizmu, liczne witaminy i związki chemiczne. Jest pozbawione tłuszczu, a dobrze przyrządzone rozpływa się w ustach. Dietetycy wskazują także na jego niskokaloryczność i małą zawartość cholesterolu.

Ze względu na swe właściwości polecane jest nie tylko smakoszom, ale także osobom, które troszczą się o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę, chorują na miażdżyce i inne choroby układu krążenia, a także na cukrzyce. Nic więc dziwnego, że popularność tego mięsa cały czas rośnie, a w środkach masowego przekazu jest coraz więcej informacji na temat jego zalet.